Publicerat 7 februari 2024

Så sänder Rallyradion från Rally Sweden 2024

Givetvis är den populära rallyradion tillbaka när den tredje upplagan av VM-tävlingen Rally Sweden avgörs i Umeå den 15 till 18 februari. Svensk Bilsports Rallyradio står redo att sända närmare 35 timmar liveradio från årets VM-fest.

– Det är lika ärofyllt som det är roligt att få möjligheten att fortsätta sända rallyradion från Rally Sweden. Vi är så laddade man kan bli, och ser fram mot att ta lyssnarna genom årets tävling, säger Sebastian Bourghardt, programledare och producent för rallyradion.

Sändningarna från tävlingen startar på torsdagskvällen i samband med att rallyt invigs och den första sträckan körs på Red Barn Arena i centrala Umeå. Därefter bevakas alla sträckor i rally till målgång på söndag eftermiddag.

I år blir kvartetten av radiopratare dock en kvintett, detta när Robin Nilsson från Motala förstärker som sträckreporter. Nilsson är främst känd som kommentator på Viaplay Motor för Indycar och Porsche Carrera Cup, men har under många år hoppat in i radion från Rally-SM.

Som tidigare kommer lyssnarna även höra Sebastian Bourghardt och Sofie Lundmark i studion, med reportrarna Lars Jonsson och Per Johansson. Då Per Johansson kommer inta en roll som mer ambulerande reporter i kombination med speakeruppdrag på Red Barn Arena tar Robin Nilsson vid som sträckreporter bredvid Lars Jonsson.

– Vi är mycket glada att Robin Nilsson ansluter till rallyradion. Med all sin erfarenhet från många typer av motorsport i olika medier blir han en fantastisk resurs att ha på sträckorna. Med Per Johansson som en fri reporter kommer vi på ett bättre sätt kunna plocka in folkfesten i Umeå med fler röster från skogen, serviceplatsen och arenorna, säger Bourghardt.

Precis som tidigare år sänds Svensk Bilsports Rallyradio från Rally Sweden ut på FM-bandet i Umeå-regionen via ett samarbete med lokala kanalerna Pop & Rock och Rockstar på frekvenserna 102,3Mhz i Umeå och 103,0Mhz i Vännäs.

Sändningarna kommer även gå att lyssna på digitalt via www.svenskbilsporttv.se

Sändningstider:
Torsdag 15/2: 18:00-20:30
Fredag 16/2: 08:30-20:00
Lördag 17/2: 07:30-20:00
Söndag 18/2: 07:30-14:00

     Publicerat 19 januari 2023

Rallyradion ett självklart inslag under Rally Sweden

Radion på rally är lika självklart som bandyportföljen är på bandy. Traditionen började redan på 80-talet och är gångbart än idag. Bästa sättet att följa Rally Sweden är via radion som även i år kommer att sända världsmästerskapet i realtid.

– Det finns inget annan media som är så direkt som radio och Rally Sweden utan den detaljen är inget rally, säger programledare och produktionsansvarige Sebastian Bourghardt.

När tävlingen flyttades från Värmland till Umeå gick närmast en institution i graven då klassiska rallyradion var på väg att upphöra i och med miljöombytet.

Men Sebastian Bourghardt med flera ville annat och klev i handlingarna månaden innan Rally Sweden skulle starta.

– Vi löste sändningstillståndet och hela programmet på mindre än en månad och ja, vi får väl säga att det blev succé, konstaterar han.

Räckvidden på sändningarna från 2022-års upplaga landade på cirka 250 000 lyssnare som följde tävlingen och kringevenemangen runt tävlingen med stort intresse.

Radion, precis som vid krissituationer, är definitivt det säkraste verktyget för information.

– Ute i skogen kan du vara utan mobiltäckning och radion är ett av få sätt du kan följa resultatet i realtid. Det finns inget annat som är så direkt. Det är kul att traditionen lever vidare än idag. När det här drog igång i Värmland fanns det ingen live-tv eller digitala plattformar. Jag skulle nog säga att rallyradion är lika självklart som att grilla korv i skogen när du bevittnar rallyt, säger Bourghardt.

Tillsammans med kollegorna Lars Jonsson, Per Johansson och Sofie Lundmark lotsade de lyssnarna genom Rally Sweden under premiäråret.

– Vi är tighta och uppdelade för att täcka in hela tävlingen. Lasse och Per är ute på sträckorna och fångar ögonblicken och jag och Sofia håller ställningarna i studion, berättar Sebastian Bourghardt

Inför andra upplagan i Umeå blir kvartetten kvar och kommer sända rallyt på två frekvenser; 102,3 (Umeå) och 103,0 (Vännäs). Samt på www.svenskbilsporttv.se.

     Publicerat 14 februari 2022

Livesänd rallyradio från Rally Sweden nu säkrat

Den 24 till 27 februari körs årets Rally Sweden. Det blir premiär med Umeå som centralort. Nytt för i år blir även att liveradion från VM-tävlingen sänds i samarbete mellan Rally Sweden och Svensk Bilsport.

I många år har P4 Värmland varit en trogen leverantör av livesänd bevakning från det svenska VM-rallyt. I år flyttar Rally Sweden till Umeå och Västerbotten. Men någon P4 sändning från den västerbottniska P4-stationen är inte aktuellt i år. I stället kommer ett samarbete mellan Rally Sweden och Svensk Bilsport säkerställa att rallypubliken fortsatt får uppdaterade nyheter från rallyskogen genom livesänd rallyradion från Rally Sweden.

Det är en rutinerad fyrklöver som kommer leverera allt det senaste live från Rally Sweden. Sofie Lundmark, erfaren kartläsare och mångårig expert i P4 Värmlands sändningar kommer fortsätta som expert i studion tillsammans med Sebastian Bourghardt, från bland annat Rally Live och Svensk Bilsports playkanal. Ute på fältet kommer Per Johansson och Lars Jonsson finnas på plats. Per Johansson som i många år sänt radio med just Bourghardt från den nationella rallyscenen och Lars Jonsson som har varit flygande reporter i P4 Värmlands sändningar sedan 1992.

– P4 Värmland har under alla år varit som en trygg röst för Rally Sweden. Vi vet att radion har en enorm betydelse för de som följer Rally Sweden och att vi nu har hittat en lösning som gör att publiken och lyssnarna kommer känna igen sig när de lyssnar känns jättebra. Med det här kan vi fortsätta erbjuda de senaste nyheterna från sträckorna live till våra lyssnare genom rallyradio från Rally Sweden, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports Generalsekreterare.

Den som vill lyssna till sändningarna från Rally Sweden kommer kunna göra det, dels via FM-frekvenser för Pop O Rock i Umeå, Lycksele och Örnsköldsvik, men också via sbfplay.se.

– Det gör att vi kommer nå ut lokalt i klassisk radio, men även att alla som vill kommer kunna följa våra sändningar via nätet, säger Lars Jonsson och fortsätter.
– Det känns verkligen roligt att vi har lyckats få till den här lösningen och att Rally Sweden nu kan fortsätta få en heltäckande radiobevakning. Starten av sändningarna kommer bli på torsdagen med en två timmars uppsnackssändning i samband med den ceremoniella invigningen i Umeå. Därefter hänger vi på från morgon till kväll under samtliga tävlingsdagar, fredag till söndag, avslutar Jonsson.

Studion för liveradion från Rally Sweden kommer finnas på plats centralt vid serviceplatsen i Umeå.

Här hittar du sändningarna
Pop O Rock Umeå 102,3 MHZ, Vännäs 103.0 MHz, Lycksele 101.1 MHz, Örnsköldsvik 89,8 och 87.60 Mhz och på www.sbfplay.se

🔴 Lyssna LIVE:

📻 FM-Frekvekvenser:

Umeå: 102,3MHz (Pop&Rock)

Vännäs: 103,0MHz (Rockstar)

📱Lyssna via app:

För bästa upplevelse av lyssning via mobilen rekommenderar vi appen Svensk Bilsport TV.

Ladda ner appen för att lyssna.

Download on the App StoreGet it on Google Play